Tuinderij Eyckenstein viert 10-jarig jubileum

2016-03

Zaterdag 14 mei: Open dag; 10-jarig bestaan van Tuinderij Eyckenstein!

In 2016 bestaat Tuinderij Eyckenstein 10 jaar en dat gaan we vieren! Maart 2006 is tuinder Luuk Schouten gestart met een biologische tuinderij op de oude moestuin van Landgoed Eyckenstein. Nu zijn we 10 jaar verder. Op zaterdag 14 mei vieren we dat om 12.00 uur. Otto van Boetzelaer en Luuk Schouten blikken dan terug op 10 jaar Tuinderij Eyckenstein. Daarna brengen Otto en Luuk graag samen met u een toost uit op de Tuinderij. Tussen 12.00 en 14.00 uur zorgt Tutti Saxi voor muziek. Tutti Saxi is een swingend orkest met 20 muzikanten uit Utrecht. De saxofoons worden ondersteund door strakke percussieritmes.

Op 14 mei hebben we ook de eerste oogst van het land: asperges, sla, raapstelen, spinazie, verse (bos)knoflook, bosuitjes, rabarber e.d. Op deze dag verkopen we ook biologisch plantgoed: courgette, komkommer, pompoen, tomaten, sla e.d.

Natuurlijk hebben we koffie en thee, zelfgemaakte soep, rabarbertaart en rabarberjam.
Agnes Kruiden, eveneens gevestigd op de oude moestuin van landgoed Eyckenstein, is op 14 mei uiteraard te bezoeken. Ook bij Agnes Kruiden zijn er tal van activiteiten.

Tijdstip: van 10.00 uur tot 16.00 uur.
Adres Tuinderij Eyckenstein: Dorpsweg 264 Achter (schuin tegenover landhuis Eyckenstein)

Foto rechts: tuinder Luuk Schouten.

Luuk voor 10-jarig jubileum

Tuinderij Eyckenstein: Gastvrijheid en een milieuvriendelijke teelt

Ons motto is Lekker, Mooi en Gastvrij.

We telen lekkere en mooie groenten. Groenten als raapsteeltjes, worteltjes, boontjes, rucola, venkel, pompoenen en courgettes, sjalotten, sla in vele soorten en natuurlijk aardappelen. Maar ook groenten als capucijners, pastinaak en warmoes. Als het maar mooi en lekker is.

Daarnaast willen we dat de tuinderij een plek is waar bezoekers, vrijwilligers en toevallige passanten zich welkom voelen. Als de poort open staat, krijgt u een gastvrij ontvangst!

Op de tuin wordt op een biologische (en dus milieuvriendelijke) wijze geteeld. Er worden geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt en ook al het zaai- en pootgoed is biologisch geteeld. De tuinderij heeft een certificaat voor biologische teelt.

 

Herstel platte bakken

In de 10 jaar dat Tuinderij Eyckenstein nu bestaat, is er ongelooflijk veel veranderd en gerestaureerd. De tuinmuur aan de noordzijde is hersteld en er staat weer leifruit tegen de muur, de oranjerie is gerestaureerd en als klap op de vuurpijl zijn in 2015 de 19e-eeuwse druivenkas en orchideeënkas in oude glorie hersteld.

In 2016 willen we heel graag de ‘koude platte bakken’ herstellen. Enkele jaren geleden zijn al twee van de zes ramen van de platte bak hersteld. Nu willen we de andere vier ramen ook in oude stijl laten herstellen, dan is de koude bak weer compleet.

Wij hebben hiervoor een plan laten maken door bevriende restauratie architect. De totale kosten hiervan worden begroot op omstreeks € 2.500 per resterend raam. Het zou geweldig zijn indien wij dit tijdens het 10-jarig jubileum voor elkaar zouden kunnen krijgen, zodat Luuk volgend voorjaar de koude bak weer kan gebruiken, zoals in oude jaren, voor de teelt van heerlijke verse groente.

Om dit te realiseren hebben wij ook uw hulp en ondersteuning nodig. Indien u dit project wilt ondersteunen, dan helpt u door een bijdrage over te maken op IBAN: NL91ABNA0551124113, t.n.v Stichting Vrienden van Eyckenstein o.v.v. “Koude bak”. Omdat de Stichting de ANBI-status heeft, is uw bijdrage aftrekbaar…

Laat een reactie achter