Voortgang restauratie Koude bak

2018-12

Het restauratieproject van de Koude bak in de moestuin van Eyckenstein is al in een ver stadium. In de nieuwsbrief van september lieten we u zien dat de rijgoten voor en achter de Koude bak al gereed zijn. Nu kunnen we melden dat de tilinstallatie, die door die goten over de Koude bak heen en weer kan rijd, ook geïnstalleerd is.

Op de afbeeldingen is mooi te zien hoe de stellage met rubber banden door de goot komt te rijden. En verder het bedieningsmechanisme en de katrol waar de kabels doorheen lopen. Het hele tilsysteem is bedoeld om de loodzware ruiten die op de Koude bak komen te liggen, te kunnen verplaatsen, zodat de gewassen in de Koude bak geplant, verzorgd en geoogst kunnen worden. Het is een systeem dat door de familie Van Boetzelaer is ontworpen, waarmee wat betreft het tilwerk aan de tegenwoordige arbo-norm kan worden voldaan. Bovendien staat het systeem helemaal vrij van de Koude bak, zodat de bak niet door boringen en dergelijke wordt aangetast.

Begin december heeft aannemer Hulshof de zes herstelde houten ramen weer teruggebracht en passend gemaakt. Alle zes ramen zijn namelijk net even anders! Op de foto is te zien hoe de ramen (nu nog zonder glas!) op de Koude bak liggen. De volgende stap is het zetten van het glas in de ramen, waarna de houten ramen afgelakt kunnen worden. Tuinder Luuk Schouten hoopt dat eind februari alles af is, zodat hij dan de Koude bak kan gebruiken om het eerste plantgoed van 2019 uit te planten.

2018-12-koude-bak-stellage-750

Tilmechanisme om de ramen op de Koude bak te kunnen verplaatsen.

2018-12-koude-bak-ramen-750

In december zijn de ramen op de Koude bak gelegd.

2018-12-koude-bak-bediening-421

Bedieningsmechanisme en ophanging van de ramen

2018-12-koude-bak-katrol-750

Katrol waar de kabels doorheen lopen

 

 

Laat een reactie achter