Vernieuwde bloemperken voor het huis

Bloemenperk op parkontwerp - 750

Ontwerp van tuinarchitect L.A. Springer rond 1880 met bij de pijl het bloemperk.

2016-12

We staan aan het begin van een nieuw jaar. Geen tijd om aan bloemperken te denken, zou je zeggen. Toch is er de afgelopen maand intensief gewerkt aan het vernieuwen van de bloemperken in het gazon voor het huis. De bloemperken zijn in 2013 aangelegd, maar bleken te eenzijdig ingeplant te zijn, waardoor er zich slechts een korte periode in het jaar een uitbundige bloei vertoonde, terwijl er de rest van het jaar alleen gras te zien was. Een tweede reden voor het vervangen was dat de bloembollen steeds werden opgegeten door muizen.

Blikken we nog even terug in de geschiedenis, dan zien we dat er begin vorige eeuw al een bloemperk voor het huis gelegen heeft. De vroegst bekende foto waar die duidelijk op te zien zijn, is een ansichtkaart die in 1910 verstuurd is. Maar waarschijnlijk zijn ze tegelijk met het Springer-park aangelegd, want op het ontwerp dat de beroemde tuinarchitect Leonard Springer rond 1882 van het park gemaakt heeft, heeft hij voor het huis een bloemperk ingetekend.

In de loop van de tijd zijn er wel wijzigingen aangebracht. Was de vorm op het ontwerp van Springer ovaal, op de ansichtkaart uit 1910 is een slingerende vorm te zien.

Kort voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog is het bloemperk verdwenen. Eyckenstein was tijdens de oorlog door het Duitse leger gevorderd. Op de plaats van het bloemperk zijn toen enkele schuttersputten in de grond ingegraven geweest. Pas in 2013 is er weer opnieuw een modern bloemperk aangelegd. Hierin waren krokussen ingeplant, die in het voorjaar allemaal ongeveer tegelijk in bloei komen en daarna bovengronds afsterven. De rest van het jaar is er alleen gras te zien.

Bloemenperk op ansichtkaart uit 1910 - 750

Ansichtkaart met kleurige bloemperk voor het huis, verzonden in 1910.

Bloemenperk aanleg 1913 - 750

Eerste inplant bloemperk in 2013: verschillende kleuren krokussen.

Er is nu in overleg met Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten een geheel nieuwe opzet gemaakt. De nieuwe bloemperken geven het hele jaar door een mooi Bloemenperk aanleg 2016 - 750beeld. In het voorjaar vroegbloeiers, onder andere tulpen en sieruien, in de zomer zomerbloeiers, waaronder lavendel, astilbe en knautia, najaarsbloeiers, bijvoorbeeld asters en perovskia’s in de herfst en in de winter een mooi winterbeeld door de zilvergrijze bladhoudende lavendel en de goudkleurige silhouetten van de grassoorten.

We hebben de resultaten natuurlijk nog niet meegemaakt, maar we zijn zeer nieuwsgierig om de bloemperken daadwerkelijk in bloei te zien.

Laat een reactie achter