Natuurfotograaf Yvette van den Berg regelmatig op Eyckenstein

2021-06

Natuurfotograaf Yvette van den Berg is regelmatig op Landgoed Eyckenstein te vinden. Naast een drukke baan produceerde ze al een ontelbare reeks prachtige natuurfoto’s, waarvan er vele op Instagram te bewonderen zijn.

 

Yvette van den Berg (Bron: Yvette van den Berg)

Aanleiding voor dit interview was een uitzending over Van den Berg op RTV Utrecht op 9 februari dit jaar in het programma Aan Tafel! (vanaf minuut 9:50), waarin zij op Landgoed Eyckenstein gevolgd wordt.

Yvette van den Berg (54) woont met haar vriend Martijn in Lage Vuursche. “Als mensen mij als kind vroegen: ‘Wat wil je later worden?’, zei ik altijd: ‘Boerin!’. Het leven is anders gelopen en boerin ben ik niet geworden, maar ik heb wel altijd heel veel liefde voor dieren gehad. Paarden, honden en katten zijn lang een belangrijk deel van mijn leven geweest. Ik ben ook afgestudeerd ‘Bach- en Aromatherapeut voor honden en paarden’, maar toch ben ik na een Schoevers-opleiding in het zakelijke leven terechtgekomen. Ik ben als secretaresse begonnen. En van secretaresse werd ik Personal Assistent en sinds 2007 organiseer ik heel veel evenementen. Mijn titel is nu al jarenlang Event Manager. Maar mijn hart lag en ligt nog altijd bij NatureBliss (NatuurGeluk)”

 

Zinksloot op Landgoed Eyckenstein. (Bron: Yvette van den Berg)

Missie

Persoonlijke ontwikkeling is heel belangrijk voor Yvette. Dit heeft ertoe geleid dat zij 4 jaar lang is aangehaakt bij het Jaarprogramma van ‘365 Dagen Succesvol’. Onderdeel van dit programma is: Wat is je missie? Waar word je nou echt blij van? “Voor mij was dat natuur èn de schoonheid van de natuur vastleggen en delen. De schoonheid en de verwondering die ik zelf meemaak ‘s ochtends, dat ik denk van: ‘Hhhhh [adem inhappend geluid], wat mooi!’ Dat stukje wil ik overdragen aan anderen. Bij het hebben van zo’n missie is het belangrijk dat je jezelf doelen stelt. In 2016 was mijn doelstelling: 1.000 volgers op Instagram. Maar ik had nog geen account! Dus ik heb een account aangemaakt, iedere dag een foto gedeeld, altijd met een positieve quote en in december had ik 1.000 volgers!”

In 2017 had Van den Berg een nieuw doel: exposeren! En dat is gelukt! Van Doorm in Baarn. Haar eerste grote expositie met 200 bezoekers was in april 2018 bij het Bomencentrum in Baarn, Daar gaf zij ook haar eerste lezing hield voor een volle zaal. “Er zijn inmiddels al heel wat exposities geweest, soms twee tegelijk, ik heb in 2019 in het Muntgebouw in Utrecht geëxposeerd, negen maanden lang. Ook bij de Marienhof in Amersfoort en bij het Fotofestival Naarden. Op dit moment [april t/m augustus 2021] bij Amaris Theodotion in Laren en vanaf 5 juli tot 27 augustus in Naarderheem in Naarden. Vóór de coronacrisis werd bij iedere expositie ook een lezing gegeven. Helaas is dat het afgelopen jaar niet mogelijk geweest. Er zijn in de coronacrisis wel een aantal podcasts opgenomen.”

 

Zwart reebokje

Landelijke aandacht kreeg Van den Berg na haar ontmoeting met een zwart reebokje. Op een vrijdag in juli 2019 kwam ze moe thuis na een lange werkweek en eigenlijk zou ze het liefst op de bank neerploffen. “Maar toen dacht ik: ‘Nee, je weet dat je blij wordt van naar buiten gaan’, dus ik dacht: ‘Hop camera mee en ik loop hier het bos in’. En op een gegeven moment denk ik: ‘Is dat een zwart reebokje?’ Ik ging gelijk op m’n knieën en die ontmoeting heeft maar liefst vijftien minuten geduurd! Honderd foto’s gemaakt! En hij kwam iedere keer een stapje dichterbij. Hij zat heel nieuwsgierig zo te kijken. Maar ik zat laag, dus hij dacht: ‘Wat zit daar?'” Nadat zij een foto op Instagram plaatste, ging het hard: “Het AD belde, RTV Utrecht belde, het is het best bekeken artikel geweest in het AD, De Stentor, Tubantia, de Gelderlander, Het Laatste Nieuws België, Stichting DierenLot, dus hij ging bijna viraal. Mensen worden blij van positief nieuws! Hij is meer dan een miljoen keer bekeken en er kwamen heel veel reacties.”

 

Het zwarte reebokje waarvoor Yvette van den Berg landelijke aandacht kreeg. (Bron: Yvette van den Berg)

 

 

Stieren op het Boetzelaersveld. (Bron: Yvette van den Berg)

Favoriete thema’s

Meerdere dagen per week begint Van den Berg de dag in alle vroegte door het bos in te gaan. “Eén van mijn favoriete thema’s is zonsopkomst met grondmist. Dat heb je veel vaker aan het begin van de dag, want dan heb je nog die dauw op de weilanden liggen. Je hebt de natuur dan ook echt even voor jezelf. De dieren zijn beter zichtbaar, want die zijn nog veel ontspannener. Ik ben dol op vossen, reeën, herten. Wat ik heel mooi vind, is de weerspiegeling van bomen of dieren op het water.” Op Landgoed Eyckenstein heeft Van den Berg haar favoriete plekjes: “De Zinksloot in het bos, ohhh, ik vind hem zo mooi! (Zie foto boven.) Ik denk dat mijn verbondenheid met Eyckenstein begonnen is, het klinkt misschien heel raar, maar door de klaprozen”, waarmee ze doelt op de prachtige bloemenzee vorig jaar op het naar natuur omgevormde Boetzelaersveld.

 

NatureBliss Walks

Het liefste laat Van den Berg mensen de natuur zèlf ervaren en dit kan met natuurwandelingen bij zonsopkomst: de NatureBliss Walks. Routes in verschillende gebieden in Nederland en ook in Lage Vuursche en op Landgoed Eyckenstein. Tijdens deze wandelingen krijgen de deelnemers een unieke natuurervaring met stiltemomenten en verwondering. Vanaf de zomer zijn deze NatureBliss Walks ook als bedrijfsuitje te regelen. Een heerlijke frisse start om de dag met een gegarandeerde energieboost te beginnen.

 

Klaprozen op het Boetzelaersveld in 2020. (Bron: Yvette van den Berg)

 

SBS6 Programma De Mol’s Hoop

Op 12 mei 2021 heeft Yvette een bijdrage geleverd aan het programma De Mol’s Hoop, waarin Johnny de Mol succesvolle ondernemers 10 weken lang koppelt aan een gezin met (financiële) problemen. Hans Blokzijl van het Bomencentrum in Baarn was één van die ondernemers en vroeg Yvette of zij mee wilde werken. In de aflevering van 12 mei is te zien hoe Yvette met Chantal (moeder van het gezin) een natuurwandeling maakt. “Aan het begin van de wandeling vroeg ik Chantal hoe gelukkig zij was (op een schaal van 0-10) en zij antwoordde met een 5. Na de wandeling was dit gestegen naar een 7! Dat is wat natuur voor ons kan doen!” De uitzending is terug te kijken.

 

Gezond met NatureBliss

Van den Berg benadrukt het grote belang van ‘healing environment’, de genezende werking van natuur en natuurfoto’s bij zieke mensen. “Mensen herstellen sneller van ziekte, hebben minder pijnstiller nodig bij een verblijf in een omgeving met natuur aan de muur, bijvoorbeeld in een ziekenhuis. Op de IC kun je geen planten hebben, want dat moet helemaal steriel zijn. Maar een foto kan wel.” Haar idee is om in wachtkamers, met nu vaak nog saaie muren, levensgrote natuurfoto’s op te hangen.

Verder vraagt ze speciale aandacht voor haar boek ‘Gezond met NatureBliss’. “Dat boek vertaalt wetenschappelijke onderzoeken in woord en beeld. Wetenschappelijke onderzoeken zijn best wel taai altijd om te lezen en ik probeer dit gewoon visueel mee te nemen en mensen uit te leggen waarom natuur zo goed voor ons is. Het boek is overal te bestellen. Informatie daarover staat op de website NatureBliss.”

 

Boek: Gezond met NatureBliss.

 

 

Het atelier NaturBliss. (Bron: Yvette van den Berg)

Als afsluiter: Atelier NatureBliss in Lage Vuursche

Na de exposities, wandelingen, een eigen boek, stond er nog iets op het lijstje van de natuurfotograaf. En tevens een nieuw doel voor 2020: een atelier in eigen tuin.

Samen met haar vriend Martijn heeft Yvette van den Berg dit vorig jaar gerealiseerd. Midden in het groen, omgeven door natuurlijke muziek van vogels krijg je de ultieme natuurbeleving. “Ik noem dit NatuurGeluk, de vertaling van de naam van mijn bedrijf NatureBliss. Het atelier zorgt voor rust en inspiratie. Het atelier is alleen op afspraak te bezoeken. Gasten krijgen een kop koffie of thee, terwijl ze de foto’s rustig bekijken.”

 

Zie ook: