Vriendendag

2022-06

Speciaal voor de mensen die de afgelopen twee jaar iets bijzonders voor Eyckenstein gedaan hebben, hebben we op vrijdag 13 mei een vriendendag georganiseerd.

 

Vrienden van Eyckenstein die in de afgelopen twee jaar een donatie hebben gedaan, vrijwilligerswerk hebben gedaan, of die zich op een andere manier het landgoed gesteund hebben gedaan, ontvingen van ons een uitnodiging voor de vriendendag.

De ontvangst was op biologische Boerderij Eyckenstein aan de Eikensteeg, waar de gasten werden verwelkomd door Otto van Boetzelaer. Na de koffie en thee liep het gezelschap over de Eikensteeg en de Graflaan naar de Grafkelder.

Ronald van Immerseel (links) geeft op de Graflaan een historische toelichting.

 

Onderweg gaf historicus Ronald van Immerseel al de nodige informatie over de familie Eyck, die tot 1876 eigenaar van het landgoed was, hoe zij het landgoed beheerden. Mr. Maurits Jacob Eyck (1764-1853) bouwde de Grafkelder in 1811. In diezelfde periode legde hij halverwege de Graflaan ook de Folly van Pan aan: drie concentrische cirkels van bomen, met daarin vier poorten. De daarop volgende jaren legde Eyck vanaf de Folly van Pan vier ‘wandelkringen’ aan: lange wandelroutes over het toenmalige landgoed van ruim 800 ha.

Op de Hoogtekaart zijn de Grafkelder de resten van de Folly van Pan te zien. (bron: ahn.nl)

 

Folly van Pan op oude kaart, met aan vier zijden een poort. In rood de restanten van de greppel.

 

Bij de Grafkelder aangekomen vervolgde Ronald van Immerseel zijn geschiedverhaal. Enkele burgemeesters van Utrecht en Maartensdijk liggen er begraven. In de jaren zeventig van de vorige eeuw is er minstens twee keer ingebroken, waarbij er veel schade aan de graven is aangericht. Otto van Boetzelaer vulde aan dat er nu een restauratieplan is opgesteld. Er zijn fondsen benaderd, waarvan we financiële bijdragen hopen te ontvangen. Uiteraard hopen we dat ook de vrienden van Eyckenstein aan het herstel van de Grafkelder willen bijdragen.

Terug op Boerderij Eyckenstein gaf biologische boer Jacob Beeker een toelichting op de boerderij. Aanvankelijk richtte hij zich volledig op de Jersey-stieren, maar tegenwoordig houdt hij ook varkens en kippen. Voor de kippen staat er een kipvriendelijke kippenhuis met verplaatsbare ren.

Kippenhuis met verplaatsbare ren bij Boerderij Eyckenstein.

 

Als knallende afsluiting werden de deelnemers verrast en vergast op heerlijke hapjes van de kersvers opgerichte Buitenkeuken, die daar op een stukje grond hun eigen groenten telen. Gecombineerd met vlees van de boerderij worden deze groenten tot allerlei warme en koude gerechten bereid.

Afsluiting met lekkere hapjes van de Buitenkeuken. Op de achtergrond de buitenoven.

 

Wilt u graag ook voor een Vriendendag worden uitgenodigd? Kom dan meewerken als vrijwilliger op het landgoed en/of maak uw gift over naar de Stichting Vrienden van Eyckenstein. De stichting heeft de ANBI-status, zodat uw giften aftrekbaar zijn.

U kunt uw gift ook speciaal voor de restauratie van de Grafkelder bestemmen. De totale restauratiekosten worden geraamd op ruim 172.000 euro, waarvan we een groot deel van grote fondsen hopen te ontvangen. Zie voor het restauratieplan: