Onderzoek ontwikkelingen natuur bij Boetzelaersveld

2022-12

Hoe mooi is het als natuurkenners zelf aanbieden om de ontwikkeling van de natuur op het landgoed te onderzoeken! Gert Prins en Theo Hövels, twee ‘oudgedienden’, onderzochten dit jaar vogels en planten in het natuurontwikkelingsgebied het Boetzelaersveld.

 

In 2019 en 2020 is het Boetzelaersveld omgevormd naar natuurvriendelijke gebied. Gert Prins deed in het verleden al meerdere vogelonderzoeken op Landgoed Eyckenstein en gaf ook enkele excursies. Theo Hövels was betrokken bij de aanleg van de ringslangenbroeihoop. Beiden boden begin dit jaar onafhankelijk van elkaar aan om de ontwikkeling van vogels en planten in het gebied van het Boetzelaersveld te gaan onderzoeken. Nadat wij ze met elkaar in contact brachten, hebben ze hun onderzoek deels gezamenlijk uitgevoerd. Ondertussen zijn er twee interessante onderzoeksrapporten van het vogelonderzoek en het plantenonderzoek geschreven.

 

Onderzoeksrapport broedvogels

Het gebied van het broedvogelonderzoek omvat het hele landbouwgebied en het bos dat naar heidegebied is omgevormd. Uit het onderzoek blijkt dat er ten opzichte van 2016 een verschuiving in broedvogelsoorten heeft plaatsgevonden. Welke veranderingen er hebben plaatsgevonden, kunt u lezen in het broedvogelonderzoek van Gert Prins.

Theo Hövels heeft het plantenonderzoek iets anders benaderd. Hij heeft zich gericht op het afgegraven (verarmde) deel van het landbouwgebied, dat ingezaaid is. In een jaarlijks terugkerende inventarisatie zal bijgehouden worden hoe de plantengemeenschap zich hier de komende tijd ontwikkeld. Lees meer hierover in het vogelonderzoek van Theo Hövels (in samenwerking met Margriet Hartman).

 

Wij danken beide heren voor intensieve onderzoekswerk.