Co Lorist al 25 jaar beheerder van restaurant de Mauritshoeve

2025-06

Vijfentwintig jaar geleden werd Co Lorist beheerder van restaurant de Mauritshoeve, dat onderdeel van Landgoed Eyckenstein is. Met dit jubileum kijken en we met hem terug en een stukje vooruit.

 

Voorgeschiedenis

Co Lorist (64 jaar) is ondertussen niet meer weg te denken. Hoe is het ervan gekomen? Lorist heeft altijd al in de horeca gezeten. Met 16 jaar is hij meteen naar de horecavakschool Sint Hubertus gegaan. Lorist: “Zes dagen in de week naar school, van 9 tot 5 uur, zes jaar en daarna nog drie vervolgjaren erachteraan, alle diploma’s gehaald die te behalen zijn!” Op z’n twintigste verhuisde de geboren Amsterdammer naar Hilversum, waar hij zijn vrouw Carla ontmoet had. Zij kregen twee dochters, die beide de horecapassie van hun vader geërfd hebben.

 

Dienstplicht

Zelfs tijdens zijn uitgestelde dienstplicht kwam Lorist in de horeca terecht: op de Koninklijke Kaderschool, waar hij nog zijn sergeantsstrepen heeft verkregen. In deze functie maakte hij het nodige mee. Lorist: “Toen ging de PPX in revisie, dat is het regeringstoestel van het Koninklijk Huis en de ministers. Ze vlogen vanaf Soesterberg en toen vroegen ze: ‘Co, heb jij zin om ook mee te vliegen als steward?’ Dat was Natuurlijk ontzettend leuk en zo heb ik ook een beetje wat van de wereld gezien.”

 

Burgerloopbaan

In het burgerleven maakte Lorist heel wat gastronomische omzwervingen. Hij begon in Laren bij Han de Wijs, onderdeel van Alliance Gastronomique Néerlandaise (nu: La Provence), met een Michelinster. Na die tijd kwam Lorist op allerlei plaatsen terecht, waaronder: Golfclub Zeewolde (zelf opgestart), het Ambt van Nijkerk, de Prinsemarij in Laren, de Kastanjehof.

 

Naar de Mauritshoeve

Kort voor het jaar 2000 was de toenmalige beheerder van de Mauritshoeve ernstig ziek geworden. Aan Lorist werd toen gevraagd: ‘wil jij eventueel dus de Mauritshoeve overnemen?’ Lorist: “Maar ja, dat beslis je niet 1-2-3. Ik wilde altijd liefst tweede man zijn, maar nooit de eigenaar, want je wil toch altijd even de deur kunnen dichtdoen en een moment voor jezelf hebben. Ik had ook net twee kleine kindjes, dus we hebben een familieberaad gehouden en hebben gezegd: ‘jongens, de kinderen mogen een beslissing nemen, hou er rekening mee papa mama gaan zeven dagen 24 uur bezig zijn’. En nou ja, daar stemden ze mee in en zo dan zijn we dus toch deze kant op gegaan. Dat was in mei 2000.”

 

Ontwikkelingen in de afgelopen 25 jaar

Hoe heeft de Mauritshoeve zich in de afgelopen 25 jaar ontwikkeld? Lorist: “Nou, er zijn heel veel ontwikkelingen geweest. We hebben de terrassen verder uitgebreid, de achterzaal is erbij gekomen, het koetshuis is erbij gekomen, de parkeerplaatsen hebben we aangepast. Ja, eigenlijk hebben we heel veel dingen veranderd. De speeltuin is erbij gekomen; nou ja, er stond al een glijbaan.”

Co Lorist gaat nog steeds met veel plezier naar zijn werk. Maar hij merkt wel op dat het gedrag van bezoekers is veranderd: “Je merkt dat de gasten veel haastiger zijn en sommige wat mondiger. Als iets hun niet aanstaat, ben ik de foute peer.” Mensen nemen bijvoorbeeld hun racefiets mee het terras op, terwijl er naast het terras een mooie fietsenstalling is. Later leest Lorist dan in een recensie: ‘Boze kale eigenaar die die me weigert m’n fietsen hier neer te zetten’.

 

Hoogte- en dieptepunten

Op de vraag naar hoogte- en dieptepunten: “In principe zijn het eigenlijk alleen maar positieve dingen. Ja, de dieptepunten zijn natuurlijk de inbraken die ik heb gehad. Meteen de eerste week dat we hier begonnen waren, hadden we gelijk twee inbraken! En het volgende wat we toen meemaakten, echt binnen een week nadat we hier kwamen, was in één keer mijn hele terras leeggehaald. Alles was weg! Ook de coronaperiode is een heel zwaar dieptepunt. We proberen dat eigenlijk te vergeten, maar dat kunnen we niet.” Financieel is Lorist daar nog steeds niet van af.

 

Toekomst van de Mauritshoeve

Over de toekomst van de Mauritshoeve is Co Lorist positief. Hoewel hij wel last heeft van concurrentie, heeft hij een sterke troef in handen: de combinatie van de Mauritshoeve als restaurant en het Koetshuis voor grote bijeenkomsten. “Wij kunnen dus alles aanbieden. Of een kind een kindermenuutje neemt of een pannenkoek, of papa neemt tournedos-tje, of de volgende keer komen ze met opa omdat opa 90 wordt en hebben ze een familiefeest met elkaar. En als opa overlijdt, kan ik een condoleance bieden en de dochter die gaat trouwen, kan hier ook een trouwfeest geven.”

 

Waardering

Co Lorist spreekt zijn waardering uit voor de zeer goede relatie die hij met de familie Van Boetzelaer heeft. Zowel met de oude heer Van Boetzelaer, die in 2021 overleden is, alsook met de huidige generatie. “Wat dat betreft is die klik er altijd goed geweest. En wat dat betreft vind ik het een hele gezellige familie. Eigenlijk beschouw ik ze ook als mijn familie.”

Met deze pluim sluiten we dit artikel graag af. De waardering is beslist ook wederzijds: wij zijn heel blij met Co Lorist als beheerder van het restaurant!