Restauratie koude bak begonnen

2018-09

Twee jaar geleden hebben we u al een geïnformeerd over de restauratieplannen van de Koude bak in de moestuin van Eyckenstein. Toen zijn twee van de zes ramen van de bak al hersteld, nu gaat het project echt van start.

Niet iedereen zal bekend zijn met het begrip ‘koude bak’. In de klassieke betekenis is het een lage gemetselde bak met naar het zuiden aflopende kopse kanten. Op de koude bak liggen ruiten, die door de schuine ligging op de zon gericht zijn. ‘Koud’ verwijst ernaar dat de ruimte onder het glas niet kunstmatig, maar alleen door zonneschijn wordt opgewarmd. De koude bak in de moestuin is vele jaren ongebruikt geweest. Bij de eerdere herstelprojecten van onder meer de tuinmuur in 2006 en de twee historische kassen in 2015 past ook het herstel van deze koude bak.

De ramen op de koude bak zijn zo zwaar dat het binnen de huidige arbo-normen onverantwoord is om die geheel door menskracht te laten openen en sluiten. Vroeger gebeurde dat wel, toen werden de ruiten door vier mensen tegelijk opgetild en verplaatst. Voor de gerestaureerde bak is een heel nieuw systeem ontworpen, waarbij de ruiten opgetild worden door een takel die in z’n geheel door rolgoten over in de lengte van de koude bak heen en weer kan rijden. Afgelopen zomer zijn de twee rolgoten voor en achter de koude bak al geplaatst. Begin oktober worden de herstelde ramen teruggebracht, waarna het glas erin gezet wordt en de ramen geschilderd worden. Waarschijnlijk kan het project dit jaar nog worden voltooid. In de volgende nieuwsbrief hopen we u hierover te berichten.

 

koude-bak-750

Koude bak met voorlangs de nieuwe rolgoot

Laat een reactie achter