Van onze vrijwilligersploegen

2017-12

Dinsdagwerkploeg

Elke dinsdag wordt er door een natuurploeg vrijwilligers op Eyckenstein gewerkt. Samen met de vrijwilligers werken we aan een kwaliteitsimpuls. Samen werken in de natuur geef voldoening en saamhorigheid. De laatste tijd zijn er grote vorderingen bereikt, o.a.:

  • Het vrijmaken van de flanken van een zichtas en zinksloot van opschot, verwilderde bramen en Amerikaanse vogelkers.
  • Het verwijderen van opschot aan de randen langs weilanden.
  • Het verwijderen van gevallen hout en het verwerken in rillen.
  • Het vrijmaken van de flanken en het opkronen van eiken langs de Eikensteeg.
  • Het opruimen van gesneuvelde beuken in het parkbos.
  • Het verwijderen van opschot en verwilderde bramen bij nieuwe aanplant.

We zullen ons de komende maanden bezig houden met paden opnieuw goed leggen, hout opruimen, bomen op snoeien en wellicht stormschade opruimen.

In een paar stappen is de ploeg gedurende de zomer en het najaar uitgebreid naar een groep van negen personen uit de regio. De ploeg kan nog versterking gebruiken van één tot twee personen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de coördinatoren:

– Bert Tuinzaad, 0622-459961
– Matthias van Boetzelaer, 0629-278191

 

dinsdagploeg-20170919-snoeien-500
Snoeiwerkzaamheden

dinsdagploeg1-500
Hout opruimen

dinsdagploeg-20171114-groepsfoto-500
De dinsdagploeg

 

Buitenwerkdag / Natuurwerkdag

Zaterdag 4 november was de laatste buitenwerkdag van dit jaar. De buitenwerkdagen worden vier keer per jaar georganiseerd. Omdat deze op 4 november tegelijk met de landelijke Natuurwerkdag was, hadden we een extra grote groep vrijwilligers. Daar waren we blij mee, want er is met een groep van veertien mensen echt heel veel werk verzet!

We zijn verder gegaan waar we de voorgaande buitenwerkdag gebleven waren: het verwijderen van boomopslag op de oever van de Zinksloot. Dat is de historische sloot van meer dan 200 jaar oud, die als een hoofdader door het hele landgoed loopt.

Er groeide daar vooral veel vanzelf opgekomen lariks en veel ander hout. Langs het pad evenwijdig aan de Zinksloot hebben we een strook van deze lariks laten staan, om daarvan uiteindelijk enkele exemplaren tot laanbonen te laten uitgroeien. Het is belangrijk om nu nog een bredere strook van opslag te laten staan, omdat reeën de boompjes gebruiken om hun geweien langs te schuren (zie foto rechts). Van de strook jonge lariksen zullen er hopelijk een aantal zijn die dat overleven.

Tussen de bedrijven door vertelde werkbegeleider Lex van Boetzelaer regelmatig over de omgeving, zoals over het ontstaan van het landgoed, de verschillende historische landschapselementen en de natuur. Dat zorgde voor een fijne en een leerzame werkdag.

 

 

De vier buitenwerkdagen in 2018 zijn inmiddels bekend: de zaterdagen 10 maart (NLDoet), 9 juni8 september en 3 november (landelijke Natuurwerkdag). Vindt u het leuk om ook een paar keer per jaar te komen helpen, meldt u zich dan aan. En kom gerust een keer ‘proefdraaien’, als u het nog niet zeker weet.

 

zaterdagploeg-20171104-schuursporen-375
Schuursporen van een ree

 

zaterdagploeg-20171104-toelichting-zinksloot-500

Toelichting op de historische Zinksloot, onderweg naar de werkplek

 

zaterdagploeg-20171104-werkzaamheden-500

Het opschonen van de slootkant(met fotograaf van de Landelijke Natuurwerkdag)

 

 

zaterdagploeg-20171104-lunch-500

Door gastvrouw Tineke onthaald op een heerlijke lunch

 

 

 

Laat een reactie achter