Don Quichot – Toneelvoorstellingen op Eyckenstein

2017-04

Wat zou er gebeuren wanneer er vandaag iemand te paard door het winkelcentrum zou rijden, gekleed in een harnas, en op zoek naar het kwaad om dat tedon-quichot2-375 verslaan? Is er in onze maatschappij nog ruimte voor een dolende ridder zonder vrees of blaam? En waar ligt de grens tussen ‘inspirerend’ en ‘onaangepast’?

Theater in het Groen presenteert vol trots haar nieuwe voorstelling “Don Quichot”, een eigentijdse bewerking van het wereldberoemde boek van Miguel Cervantes. Schrijver en regisseur Timon Blok actualiseerde het verhaal, waarbij Don Quichot, samen met zijn trouwe knecht Sancho Panza, in een Spaans tapasrestaurant belandt, en daar zijn ridderidealen in de praktijk probeert te brengen. Maar dromen blijken gevaarlijke dingen te zijn, wanneer de gasten zich verliezen in hun fantasie, en spel en werkelijkheid steeds meer door elkaar gaan lopen.

“Don Quichot” is alweer de 7e voorstelling van het Groenekanse theatergezelschap Theater in het Groen. Met eerdere succesvoorstellingen als “Een midzomernachtdroom”, “Wat u maar wilt” en “Een zomeravond met dubieuze vrienden” heeft het bewezen dynamische, laagdrempelige en humoristische stukken te kunnen brengen, die voor een breed publiek geschikt zijn. Voor deze voorstelling werkt Theater in het Groen samen met de Koninklijke Biltsche Harmonie. De live uitgevoerde muziek geeft de voorstelling een extra lading. “Don Quichot” wordt op locatie gespeeld in het park van landgoed Eyckenstein in Maartensdijk.

Speeldata en tijden:

– Woensdag 14  juni tot en met en zaterdag 17 juni, avondvoorstellingen met aanvang 20.30 uur.
– Zondag 18 juni, middagvoorstelling met aanvang 15.00 uur.

Toegangskaarten voor “Don Quichot” á € 15,00: vanaf medio april 2017 te koop in de webwinkel van Theater in ‘t Groen.

U kunt dan ook toegangskaarten kopen op de volgende verkooppunten:
– Firma van der Neut, Groenekanseweg 5/13, Groenekan
– Primera, Maertensplein, Maartensdijk
– Bouwman Boeken , Hessenweg 168, De Bilt
– Bilthovense Boekhandel, Julianalaan 1a, Bilthoven

 

Meer informatie en contact:
– www.theaterinhetgroen.nl
– Facebook( Theater in het Groen)
– email: info@theaterinhetgroen.nl

 

Achtergrondinformatie

In het toneelstuk ‘Don Quichot’ lopen, naast de monsters, reuzen, dolende ridders en apothekers, nog twee frappante personages rond. Ze passen niet in het verhaal, ze passen niet in het stuk, ze passen eigenlijk nergens bij: de historische personages Adriaan Eyck (1725 – 1802) en zijn vrouw Adriana Lammens (1740 – 1786). Wie waren ze, en hoe komen ze in het stuk terecht?

Adriaan Eyck kwam uit een voornaam, adellijk geslacht. Zijn vader Hendrick Eyck verwierf een fortuin in Nederlands-Indië en bracht het na zijn terugkeer in Nederland tot muntmeester in Utrecht. In 1777 verkocht de toenmalige eigenaresse Christina van Wijck het landgoed Eyckenstein aan Adriaan Eyck. Eyck bracht veel verbeteringen op het oude landgoed tot stand. Daarnaast heeft hij zijn sporen nagelaten in het landschap: grote stukken drassig moerasland ten westen van het landgoed werden drooggelegd, en beplant met bomen ten behoeve van de houthandel. Op het terrein is nog steeds het afwateringskanaal te zien dat door Maurits werd aangelegd.

Maurits was een vurig Patriot, en daarmee een tegenstander van stadhouder Willem V. In 1787 moest Adriaan naar Frankrijk vluchten, omdat in Holland de grond hem te heet onder de voeten werd. Deze vlucht leverde hem achteraf nog behoorlijk wat gedoe op: het landgoed werd tijdelijk beheerd door zijn oudere zuster Jacoba, maar het landgoed werd 1791 door de staten van Utrecht geconfisqueerd, en verkocht aan Johan Sebastiaan van Naamen. Toen in 1795 (stadhouder Willem V was inmiddels naar Engeland gevlucht, en de revolutionaire Franse legers veroverden de Nederlanden) Adriaan zijn landgoed weer in bezit wilde nemen, bleek de illegale eigenaar er honderden bomen te hebben laten kappen.

 

Het is niet voor het eerst dat Theater in ‘t groen toneelvoorstellingen op Eyckenstein geeft.  Mogelijk heeft in 2013 ook al de voorstelling “Wat U maar Wilt” bijgewoond. Deze bewerking van Shakespeare is door maar liefst 1.400 mensen bezocht en was daarmee een enorm succes. U kunt hierover lezen in onze aller eerste nieuwsbrief.
Zorg dus dat u zich op tijd aanmeldt.

 

Laat een reactie achter