Geocaching op Landgoed Eyckenstein

2016-06

Niet iedereen zal bekend zijn met het begrip ‘geocaching’. Geocaching is een buitenspel, waarbij gebruik gemaakt wordt van GPS om ergens in het veld een verstopplaats te vinden. Onderweg voert men opdrachten uit. Na een berekening met de uitkomsten van de vragen kan men als uiteindelijke uitkomst de coördinaten van de verstopplaats vinden. Het is een leuke combinatie van wandelen in een mooie omgeving en actief bezig zijn, wat meestal in groepsverband wordt gedaan. Op de verstopplaats bevindt zich een zogenaamde ‘cache’, meestal een kleine waterdichte doos, met daarin een logboek en de ‘schat’. Bij veel geocaching-routes is het de bedoeling dat de vinder ervan een object uit deze ‘schat’ met een andere uitwisselt. Ook is het de bedoeling dat de deelnemer op de bijbehorende website www.geocaching.com een ‘log’ (kort verslagje) schrijft. Men moet zich daar dan wel eerst eenmalig gratis inschrijven, om geregistreerd gebruiker te zijn.

Over Landgoed Eyckenstein lopen ook enkele geocaching-routes. Eén daarvan is route “De Tolboom”, genoemd naar boerderij De Tolboom aan de Eikensteeg. De Tolboom cache is een multi cache en geschikt voor het hele gezin: een mooie wandeling met goede wegen en bospaden en een afstand van ongeveer 5,7 km. Zoals altijd is het niet de bedoeling dat u buiten de paden treedt.

Geocaching onderweg 500

Kinderen bezig op route De Tolboom

Geocaching-route “De Tolboom” is in 2010 gepubliceerd. “Maar daar is nog heel wat zoek- en rekenwerk aan vooraf gegaan”, vertellen de bedenkers van deze route, Rob Hilhorst en Hans Kriesch. “Alles moet kloppen, anders kloppen de coördinaten van de cache niet. Vooral mooie plekken zoeken en daarbij vragen bedenken met gegevens die je ter plekke kan vinden.” Rob en Hans hebben zoveel mogelijk gekeken naar kindvriendelijkheid, een rustige wandeling langs kronkelende paden en de kans onderweg om dieren te zien. Er lopen hier vaak reeën en eekhoorntjes enz. rond. Dat de route bij het publiek in de smaak valt, daar zijn de makers van overtuigd, gezien alle lovende woorden in de logs. Ze hebben nog nooit negatieve reacties gehad.

Geocaching gevonden 500

De schat is gevonden!

Soms handelen mensen wel anders dan je zou verwachten. Zo bleken de lopers van deze cache wel eens (bewust of onbewust) een kortere route te nemen, via de tuin van de Bosboerderij langs de Eikensteeg. Dat was natuurlijk niet de bedoeling, maar dat kon gelukkig snel worden opgelost door een tussenpunt met extra opdracht langs de juiste route toe te voegen. Pas geleden bleek Eyckenstein één van de paden in de route afgesloten te hebben, om een dassenburcht beter te beschermen. De beheerders van Eyckenstein waren er zich niet van bewust geweest dat dit gevolgen voor de route had. Ook hier wisten Rob en Hans snel een oplossing voor te bedenken, door de route over een ander pad te leiden.

Hans komt nog met een leuk weetje. De meest geplaatste reactie, vaak van bewoners uit de buurt (lees Utrecht, Hilversum, Amersfoort enz.) is: “Nooit geweten dat er zo’n mooi stuk bos zo vlak bij mij in de buurt is.”

 

Loopt u na het lezen van dit artikel ook warm voor De Tolboom cache? Kijkt u dan voor meer informatie op: Geocaching-route De Tolboom. Meer algemene uitleg over geocaching vindt u op Geocaching.com en Wikipedia.

 

Laat een reactie achter